بند بازی به سبک گیلانی

[ad_1]

fun2066 بند بازی به سبک گیلانی

«لافند بازی» یک نمایش یا بازی جذاب سنتی عامیانه گیلان می باشد

 

«لافند بازی» یک نمایش یا بازی جذاب سنتی عامیانه گیلان و مشابه بند بازی سیرک می باشد. نمایشی که در جشن هایی مشابه عروسی، عید نوروز یا بازارهای هفتگی روستاهای گیلان ایفا می شود و در روستاهای جلگه ای ایران طرفداران بسیاری دارد.

این نمایش در میان مردم محبوبیتی ویژه دارد. پیشینه تاریخی آن ریشه در گذشته های دور دارد و ویژگی های جغرافیایی و نوع زندگی اجتماعی در منشا شکل گیری آن بی تاثیر نبوده می باشد. لافند بازی با نام های طناب بازی، ریسمان بازی و رسن بازی نیز نامیده می شود.

دوران مراسم بندبازی
دوران اجرای نمایش لافندبازی در فصل تابستان (اوایل تیر تا اواخر مرداد)  و در پاییز (مهر و ابان) و در ایام نوروز و سیزده بدر، در جشن ها و اعیاد و در برخی عروسی ها برگزار می شود. در سال های اخیر در مراسم و جشن های دولتی نیز از این نمایش استفاده می شود. این نمایش در شرایط جوی بد و هوای بارانی، در ایام کار و پرکاری کشاورزی، در ایام سوگواری مذهبی و ماه های محرم و صفر و رمضان انجام نمی شود.

 fun2066 1 بند بازی به سبک گیلانی

بند بازی مشابه بند بازی سیرک می باشد

اعضای گروه نمایش
گروه لافندبازی از افراد زیر تشکیل می شود: 1- پهلوان که  اصلی ترین شخص نمایش می باشد و بر روی طناب با پای برهنه راه می رود و برای اعتدال خود چوبی بزرگ به نام لنگر در دست می گیرد. هرچه توانایی او بر طناب بیشتر و عملیات او جوراجور تر باشد ، شهرت او بیشتر می باشد. 2-یالانچی: که دستیار پهلوان می باشد وسایل لازم را در اختیارش قرار می دهد . همچنین صحنه را تا حاضر شدن پهلوان آماده می سازد یعنی اصلاحاً گرم می کند و به او شیطانک یا شیطان یا میان غوله  نیز می گویند و در جمع آوری هدایای نقدی تماشاگران موسوم به زمان شرکت پرکار دارد . 3-سرناچی(نوازنده سرنا) 4-نقاره چی(دهن زن و نقاره زن)

بیشتر بخوانید:  بازی محلی کلورونکی

وسیله لافند بازی
وسیله اصلی لافند بازی از وسایل زیر تشکیل می شود: 1- لافند (طناب (که معمولا از جنس کنف می باشد 2-  چهار تیر چوبی از چوب های جنگلی یا لولهٔ آهنی (5/2اینچ) که هر کدام در حدود 5 متر طول دارد.3- لنگر :چوبی می باشد که از دو نیمه 3 متری تشکیل شده و طول آن حدود 5 تا 5/5 متر می باشد و با یک بست فلزی به یکدیگر وصل شده می باشد. لنگر که لافند باز اعتدال خود را بر روی طناب به وسیله آن حفظ می کند، اغلب از چوب درختان جنگلی می باشد.

fun2066 2 بند بازی به سبک گیلانی

لباس مخصوص لافندبازی نوعی لباس پهلوانی می باشد که بی شباهت به لباس زورخانه ای نیست

لباس مخصوص
لباس مخصوص لافندبازی نوعی لباس پهلوانی می باشد که بی شباهت به لباس زورخانه ای نیست. این لباس سبک و چسبان می باشد که بنا به سلیقهٔ بندبازان، تزئینی روی آن انجام شده می باشد. پهلوانان برای پیشگیری از چشم خراش، دعاهایی بر بازوی خود می بندند. لباس یالانچی ها شبیه لباس حاجی فیروز می باشد . پیراهن قرمز، شلوار زرد یا سیاه با کمربند و کلاه بوقی و شیطنت که زنگوله ای روی آن آویخته می باشد. یالانچی صورتش را با ذغال یا مواد رنگی سیاه می کند.

نحوه اجرای نمایش
در این نمایش که اغلب در فضای آزاد و در صحنه هر مکان انجام می گیرد ، پهلوان در حالی که حمد و ثنای خدا و ذکر مناقب حضرت علی (ع) را می گوید ، بالا می رود و با چوبی که برای حفظ اعتدال در دست می گیرد ، از روی طناب گذشتن می کند و با اجرای حرکات نمایشی جوراجور را سرگرم می کند. در همین موعد شیطانک نیز با حرکات خنده دار و ادا حرکات پهلوان مردم را می خنداند و نوازندگان سرنا و نقاره با نواختن آهنگ های شاد محلی فضا را شاد و هیجان انگیز می کنند. لافند باز اغلب مزد خود را از ٜراه زمان دریافت می کند؛ مگر آنکه قبلا با صاحب مجلس برای دریافت مزد، قراردادی بسته باشد. شیوهٔ خبرکردن مردم در گذشته با نواختن نقاره بود و در سال های اخیر به وسیله بلندگو و یا چاپ پوسترهای اطلاعیه و تبلیغاتی انجام می شود.

بیشتر بخوانید:  بازی جالب «دبلنا»

  fun2066 3 بند بازی به سبک گیلانی

لنگر که لافند باز اعتدال خود را بر روی طناب به وسیله آن حفظ می کند، اغلب از چوب درختان جنگلی می باشد

عملیات جوراجور پهلوانان بر روی طناب
عملیاتی که پهلوان ها بر روی طناب عملیاتی نیز انجام می دهند که عبارتند از:

آغاز بندبازی با نرمش پا و دو گام و دو شاخه زدن دو ضرب و سه ضرب می باشد . بهترین نوع بازی به عقیده پهلوانان ، همان دو گام و دو شاخه زدن می باشد.

 کشتی گیله مردی با یالانچی: یالانچی داخل صحنه شده و عربده جویی می کند. پهلوان پس از او داخل صحنه می شود و می خواهد بالای طناب برود، در این هنگام  یالانچی جلوی او را می گیرد و با حرکات خنده آور جلوگیر این کار می شود. پهلوان با او کشتی می گیرد، یالانچی را زمین می زند و بالای طناب می رود.

شعر خوانی: پهلوان بالای طناب می رود و شعری می خواند که در میان لافندبازان به نام فهلویات مشهور می باشد و یالانچی ادا پهلوان را در می آورد. شعری به این مضمون: الله به الله زدم/ خیمه به دشت کربلا زدم/ آب آمد خیمهٔ ما را ببرد/ دست بر دامان علی ولی الله زدم/ الله تویی/ بر دلم آگاه تویی/ درمانده منم/ دلیل هر راه تویی/ من غلام قنبرم/ قنبر غلام علی/ قربان آن زبانی که بلند بگوید یا علی.

بیشتر بخوانید:  بازی محلی مات شیطان

*پهلوان از طناب پایین می آید و یالانچی  را بر دوش می گیرد و بالای طناب می برد.

*پهلوان نیمکت را داخل مجمعه می گذارد و روی نیمکت می نشیند و از روی طناب می گذرد.
غذا خورد بالای طناب: پهلوان سینی غذا در دست ، لنگر به دوش، وسط طناب می ایستد و با یالانچی سوال و جواب می کند. سوال یالانچی این می باشد:پهلوان تو چرا تنها غذا می خوری مرا دعوت نمی کنی؟ پهلوان جواب می دهد: من کار کردم غذا می خورم تو هم کار کن غذا بخور و …

*پهلوان دیگ را روی طناب می برد و دیگ را داخل تشت می گذارد و دو پا در دیگ از روی طناب می گذرد.

*شیشهٔ چراغ گردسوز و یا بطری نوشابه را به پا می بندد و با نوک پا از روی طناب می گذرد.

*سینی چای را روی طناب می برد و چای می نوشد.

*در بالای طناب با یالانچی کشتی می گیرد.

پرواز مرگبار، یعنی دو پا را به طناب می بندد وبه پایین پرتاب می شود.

*باچشمان بسته از روی طناب گذشتن می کند و با بردن تختخواب بربالای طناب می خوابد.

*با دو چرخه از روی طناب گذشتن می کند.

*دو پا در دیگ از روی طناب گذشتن می کند و با دیگ  دو گام می زند.

*سه طفل را روی طناب می برد. یک طفل به کول و دو طفل وصل به دو تاب و طناب دو متری که به مچ پای پهلوان بسته شده می باشد.پهلوان با پاهای خود آنها را به تحرک در می آورد و از روی طناب گذشتن می کند.

منبع:tebyan.net

 

 

[ad_2]